Блог за живота, самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение и личностно развитие, мисли и мъдрости

събота, 25 март 2017 г.

Притча за смисъла на Живота




Притча за смисъла на живота

Когато бях на 10-годишна възраст, дядо ми се пенсионира и се преместиха с баба ми отново да живеят в родното им село. В онази къща, където бяха отгледали единственото си дете, скъпата ми и обичана майка.

Аз бях много щастлив от този факт и едва дочаках да свърши учебната година, за да отида и да прекарам лятната си ваканция при тях. Сигурно всяко дете има по-близки и специални отношения с някой от възрастните членове в своето семейство и за мен този човек бе любимата ми баба. Може да се каже, че основно тя се е занимавала най-много с мен, още от самото ми раждане и от нея съм научил най-важните за мен житейски уроци, които се опитвам да следвам и да прилагам на практика в живота си и до ден днешен.

Сега ще ви разкажа за един от важните или може би за най-важния урок, който научих от моята баба.

По онова време хората в селата живееха доста по-различно, задружно, повече духовно и по-малко наблягаха на материалното. Постоянно си помагаха, подкрепяха се и не личеше да има каквото и да е съревнование или духовна отчужденост между тях. Едно от нещата, които ме впечатли бе това, че всяка сутрин от всички къщи излизаха хора и почистваха пред техните домове, а улиците в цялото село винаги блестяха от чистота. Баба ми също метеше пътя пред нашата къща всеки ден, а често я виждах да замита улицата и по цялата й дължина.

– Бабо! Защо метеш и пред другите къщи? – не се стърпях и я попитах една сутрин.
– Как, защо? – погледна ме учудено тя. – Да помогна на съседките! Може на някоя от тях, днес да не й е добре, друга да е заета с по-важна и неотложна работа. Аз така и така съм излязла да мета, здрава съм, имам сили, ще замета и пред техните къщи, а пък утре някоя от тях ще почисти пред нас. Смисълът на живота е в служенето! Хубаво е всеки човек да служи на другите хора! Ние за това сме родени.
– Какво? За това ли, бабо, сме родени? – погледнах я учудено аз.
– Да, синко! Точно за това. – усмихна се тя.
– Не те разбирам! – продължих да я гледам още по-учуден. – Обясни ми! Защо е така?
– Сега ще ти обясня. – отговори ми тя и остави метлата и лопатата в двора, а после си изми ръцете на дворната чешма и влезе в къщата. – Измий се и ти и ела да ти разкажа. – провикна се баба ми през отворената врата. Измих си ръцете и аз, а когато влязох вътре я заварих седнала на масата с кутия шоколадови бонбони, пред нея.
– Любимите ми бонбони! – възкликнах аз и посегнах с ръка към кутията.
– Почакай! – хвана ми ръката тя. – Тази ръка е създадена да служи на останалите части от твоето тяло и на целия ти организъм! Сега с нея ще си вземеш бонбон и ще го сложиш в устата си. Ръката ти, ще усети ли вкусът на бонбона?
– Не! – отговорих и аз.
– Така е, насладата от бонбона ще я усети устата ти, но от неговата енергия ще се ползва целият ти организъм, включително и ръката, с която си го взел и сложил в устата. Да предположим, че тази твоя ръка в един момент реши, че трябва да служи само на себе си. Колко полезна ще бъде тя? Ако я засърби горната й част, ще може ли да се почеса сама?
– Не! – ококорих се замислено аз.
– Точно така! Не може. Ако служи само на себе си, тя ще бъде почти напълно безполезна, но за другата ти ръка и за всички останали части от твоето тяло, ръката ти е изключително полезна и много необходима, нали?
– Да! Така е бабо! – съгласих се аз.
– Така е и при хората. Ако един човек е решил, че трябва да служи само на себе си, той ще бъде точно толкова безполезен, колкото е и ръката, която се обслужва сама, но на другите хора, човекът може да служи добре и да им бъде много полезен. Сега, разбра ли, че всеки човек е роден да служи на другите хора и не само на хората, но и на животните, на птиците и на цялата природа?
– Разбрах! – извиках доволно, аз и я целунах в знак на благодарност за получения ценен урок.

После излапах набързо три бонбона, които бързо се стопиха и изчезнаха в моята уста, но мъдрите слова на любимата ми баба си останаха, все още са в моето съзнание и често си спомням за тях, когато поглеждам към някоя много „специална“ ръка или когато наблюдавам поведението на някой още по-специален човек.

Кои са най-специалните хора? Според мен са тези, които се охраняват от специалните служби и те управляват света. При тях винаги всичко е специално: законите, охраната, облеклото, храната и т. н… Но винаги идва мигът, в който и най-специалният човек осъзнава, че си е едно най-обикновено човешко същество, което през цялото време е играло някаква „специална” роля, с която се е опитвало да заблуждава себе си и другите хора!

Прочети…



събота, 18 март 2017 г.

Подхранвайте своите идеи с позитивни мисли и ще успеете!




Подхранвайте своите идеи с позитивни мисли и ще успеете!

Роберто Асаджиоли, италиански психиатър, създал своя психологическа система, наречена психосинтез. Той използвал съзидателна визуализация, за да вникне в емоционалните проблеми, както и за постигането на своите цели. Асанджиоли измислил интересен експеримент, за да докаже, че хората, които редовно практикуват съзидателна визуализация, стават все по-добри в това занимание и следователно постигат по-големи успехи в живота.

Експериментът се състоял в това човек да си представи класна стая с черна дъска отпред. В средата на черната дъска с тебешир е написано едно число. То е голямо, ясно и се вижда отдалеч. Да предположим, че това число е седем. Визуализирайте дъската и числото възможно най-ярко и след това виждате числото три, написано отдясно на седмицата. Известно време наблюдавайте седмицата и тройката (образуващи седемдесет и три) и след това си представете, че отдясно на тройката се появява друга цифра. Продължавайте да правите това, докато вече не можете да визуализирате числото, създадено от поредицата от цифри.

Когато опитвате това упражнение, ще видите, че то не е толкова лесно, колкото ви изглежда. Но с повече практика, резултатите ви ще се подобрят и ще бъдете в състояние да визуализирате все по-дълги поредици от числа. Този експеримент показва контрола, който имате върху въображението и волята си. Доктор Асаджиоли също така изтъква, че когато човекът открива, че той има напредък, определено е мотивиран да продължи.

В хора на експеримента доктор Асанджиоли случайно открива, че екстровертните хора се справят по-добре със затворени очи, докато интровертните постигат по-добри резултати с отворени очи.

Потенциални трудности

Съществуват някои потенциални проблеми, които могат да възникнат по време на съзидателната визуализация, и те засягат хората, които с години упражняват тези техники. Всъщност, блуждаещият ум е нещо често срещано. Случва се на всеки. Понякога когато някой ни разказва нещо, внезапно се усещате, че не сте чули и половината от това, което той или тя са ви казали, защото умът ви е блуждаел през това време. Може и да сте отишли на лекция и да сте очаровани от това, което е разказал лекторът. Дори да е така, няма гаранция, че ще запомните всяка негова дума тъй като през това време умът ви е мислел за всякакви други неща,

Ако такова нещо ви се случи, осъзнайте, че това е нормално и естествено и няма причина да се укорявате. Просто започнете да визуализирате своята цел отново и продължете нататък с упражнението с цифрите.

Съзидателната визуализация изисква време, за да даде плодове. Тя е като да посадиш едно семе в почвата. Не бихте посадили нещо, което след това да изоставите. Вие ще поливате семето и ще се грижите за него, докато то се превърне в напълно развито растение. При съзидателната визуализация вие посаждате идеята в своето подсъзнание и след това я подхранвате с позитивни мисли и образи, докато тя се превърне в реалност.

mostzaknigi.com
Прочети…



сряда, 15 март 2017 г.

14 цитата, които ще ви поразят със своята точност и дълбочина




14 цитата, които ще ви поразят със своята точност и дълбочина

Психиатри и психолози са попитани, кое е най-дълбокото нещо, което някога са чували от своите пациенти. Отговорите са удивително дълбоки и те ще ви помогнат да разберете по-добре състоянието на пациентите.
Прочети…



неделя, 12 март 2017 г.

12 качества, които трябва да притежавате, за да сте успешни родители




12 качества, които трябва да притежавате, за да сте успешни родители
Може да се каже, че до голяма степен на успелите хора дължат много на родителите си. И въпреки че няма рецепта за това как да направиш децата си успешни, то психологията доказва, че има някои фактори, свързани с майката и бащата, които могат да бъдат предпоставка за това.

Business Insider публикуват списък от 12 качества и подходи във възпитанието, които имат родителите на такива деца:

1. Те карат децата си да вършат част от домакинската работа;

2. Предават на подрастващите социални умения;

3. Имат високи очаквания;

4. Родителите имат здравословна връзка;

5. Имат по-висока степен на образование;

6. Карат децата си да решават задачи всеки ден;

7. Изграждат връзка с малките;

8. Не се поддават на стреса;

9. Ценят усилията на децата в техните начинания;

10. Майките са работещи;

11. Имат висок социоикономически статус;

12. Те са авторитетни, а не авторитарни или толерантни.
Прочети…



 

20-те най-вредни и тежки мисли, и навици, които можем без съжаление да изхвърлим от главата и живота си.

1. Страх от неизвестното - пътят е там, където стъпвате. 2. Навикът да сравнявате и мислите , че другите са по-щастливи, успешни и кат...

Популярни статии

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Предоставено от Blogger.
Copyright © Правилата на живота | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com